Üzüm pekmezi
faydalı bir enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Metabolizma için lazım olan
magnezyum, potasyum ,demir gereksinimlerini karşılar. Üzüm peki aynı zamanda
kan akışını hızlandırır, damar sertliği gibi rahatsızlıklarda etkilidir. Üzüm
pekmezi kalp rahatsızlıklarını azaltır. Üzüm pekmezi bir çok cilt sorunlarını
da giderir.
ÜZÜM PEKMEZİNİN FAYDALARI
- Damar
sertliğine iyi gelir.
- Kansere
yakalanma riskini azaltır
- İştah
açar
- Kan
dolaşımını arttırır
- Mideyi
, böbrekleri ve bağırsakları güçlendirir
- Cildi
güneşin zararlı etkilerine karşı korur
- Erken
yaşlanmayı engeller
ÜZÜM PEKMEZİ NASIL YAPILIR ?
- Üzümler saplarından ayrılıp yıkanır
- Kazanın içinde ezip posasından ayrılan üzüm
suyu kısık ateşte karıştırılır
- Birkaç kez taşarak kaynaması sağlanır
- Temiz ve steril olması gereken üzüm pekmezi
toprağı da bu sırda üzüm şırasıyla karıştırılır
- Bir gün boyunca kapalı bir şekilde bekletilir
- Bir gün sonra süzülerek katı parçacıklardan
arındırılır
- Üzüm şırası tencereye boşaltılır
- Karıştırarak kaynatılan üzüm şırası kıvamı
yoğunlaşınca ocak tan alınarak dinlendirilir
- Kavanozlara doldurularak tamamlanmış olur
ÜZÜM PEKMEZİ NASIL TÜKETİLİR ?
Üzüm pekmezi ; kahvaltıda tahinler
beraber karıştırılarak yada yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Tatlılarda
da kullanılabilir. Üzüm pekmezi tarhana çorbası yanında eşsiz bir lezzet olarak
da tüketilebilir.
Bizi Takip Edin