Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Baklava Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nedir?

07-12-2022 00:04
Baklava Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nedir?

Baklava, Türk kültüründe ve Türk mutfağında en popüler tatlılardan biridir. Tarihi çok eskiye dayanan baklava, hazır yapılmış olarak alınsa da evde sıklıkla yapılmaktadır. Evde baklava yapmak ve orijinaline yakın baklava yapmak kolay değildir. Baklavanın şerbetinin, hamurunun kıvamını tutturmak için önemli baklava püf noktaları bilmek gerekir. Antep baklavasının sırrı, birçok baklava çeşiti olmasına rağmen hepsinde de damaklarda lezzet yaşanıyor olmasında saklı.

Baklava Yapmanın Püf Noktaları

Baklava yaparken hamuru ve şerbeti için özel püf noktaları olduğunu unutmamalısınız. Antep Usulü Evde Baklava Yapımı için Antep fıstığı kullanılmalıdır. Damak zevkinize göre içeriğini ceviz veya fındık olarak değiştirebilirsiniz. Ancak Antep baklavası dendiğinde akla Antep Fıstıklı Baklava gelmektedir. Baklava hamuru ne kadar ince olmalı sorusuna cevap olarak; açabildiğiniz kadar ince açmaya özen gösterin. Hamurun yırtılmasından korkmayın nişasta ile rahatlıkla açabileceksiniz.. Aynı zamanda şerbet de en önemli püf noktadır. Baklava şerbeti nasıl dökülür? Baklava şerbeti nasıl dökülür sıcak mı soğuk mu? Kıvamında hazırlanan şerbet sıcak baklavanın soğuk olması gerekir.

Baklava Nasıl Yapılır?

Baklavanın püf noktalarından  biri hamurdur. Antep baklava ustalarının açtığı hamur tülden incedir ve bakıldığında karşı taraf görünür. Lezzeti belirleyen hamuru açmakta zorlanıyorsanız vereceğimiz püf noktalar ile tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz.

Evde Baklava Nasıl Yapılır?

Doğru yapılan ev baklavası, usta elinden çıkmış gibi lezzetlidir. Özel günlerde, bayram ve nişan/söz/düğün gibi merasimlerde baklava tercih edilir. Bakıldığında baklava uğraştıran bir tatlı olarak gözüksede zor olduğu aşikardır. Baklavanın en önemli püf noktası yufkasının doğru incelikte açılmasıdır. Hazır yufkadan baklava yapımı da oldukça günümüzde yaygın. Pratik ve lezzetli bir baklava tercih edenler hazır yufka, milföyden baklava yapımı tercih edebilir. Orijinal lezzet arayanlar el açması yufka ile baklava yapmalıdır. Baklava yufkası nişasta ile açılmaktadır ve baklava hamurunu incecik hale gelene kadar açılması nişastanın marifetidir. 

Baklava Yufkası Nasıl Açılır?

Baklava yufkası açarken her yufka hemen hemen aynı boyuta geldiğinde aralarına nişasta dökerek üst üste konulur. 10’lu ya da daha fazla yufka üst üste konularak açılır. Bu şekilde hızlı bir şekilde yufkanın daha incelmesi sağlanır. Klasik baklava yufka sayısı 40 ‘dır. 20 kat alt 20 kat üst olacak şekilde  hazırlanır. İsteğe göre arasına antep fıstığı, ceviz ya da fındık konulabilir. Güneydoğu yöresine ait %100 doğal sade yağ ya da tereyağı eritilerek üzerine dökülür ve fırına pişmeye gönderilir. 

Baklava Nasıl Dilimlenir?

Baklava hamurunun açılması, şerbetin kıvamı ve baklavanın dilimlenmesi ustalık gerektiren aşamalardır. Baklava dilimlerken nelere dikkat edilmeli? Klasik olarak bilinen baklava dilim tepsiyi dikey olarak bölmek ve daha sonra 45 derece kadar çevirip tekrar dikey olarak kesilerek elde edilmektedir. Bu yöntem daha çok evde yapılan baklava için kullanılmaktadır. Tepsiyi 4 eşit parçaya böldükten sonra, her parçayı ortasından bölerek 8 parça elde edilir. Kesme işlemi tamamlanan baklava fırına girmek için hazır.

Baklava Şerbeti Nasıl Olur?

Özel gün ve bayramların vazgeçilmezi şerbetl tatlıların başında baklava gelmektedir. Bayram arifesi öncesi evler de tatlı telaşı başlar. Kimisi güvendiği markadan hazır alırken, kimide ev yapımı baklava yapmaktadır. Ev baklavası hazırlamak kolay değildir. İnce yufka açma yeteneğiniz yoksa bu işe hiç başlamayın. Bunun yerine hazır  malzeme kullanarak yapabilirsiniz. 

Baklava lezzetini malzemelerinden almaktadır, bu yüzden kullandığınız malzemelerin kaliteli ve taze olduğundan emin olun. Baklavanın püf noktası şerbetidir. Doğru şerbet hazırlanması için su,şeker ve limon kullanılmalıdır. Şerbet için ekstra katkı maddesine gerek yoktur, kullanmanızı önermiyoruz. Tam ölçüde karıştırarak su ve şekeri kaynamaya bırakın. Tam kıvamına geldiğinde sık sık karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilave edin. Şerbete neden limon suyu eklenir? Şerbette limon suyu kullanılmasının sebebi, şerbetin kristal hale gelmesinin önüne geçmektedir. Kristalize olan şerbet, ev baklavasına tat vermeyecektir. 

Baklavanın Her Hali Çok Tatlı!

Evde yapma imkanı olmayanların, özel günlerinde yardımına koşuyoruz. Birçok Gaziantep baklava çeşiti ile bayram, nişan, kutlama gibi merasimlerde ikramlıklarınız bizden. Damağınıza layık, ağıza alındığında ‘hırş’ sesi çıkaran en iyi baklava Nefisso’da. 

Nefisso Baklava Çeşitleri ve Fiyatları 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.