Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?

12-12-2022 01:43
Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?

Nar Ekşisi Nedir?


Nar ekşisi; nar suyundaki şekeri karamelize ederek, suyun buharlaşması ile elde edilen sostur. 


Nar Ekşisi Nerelerde Kullanılır?


Mayhoş lezzeti le Nar Ekşisi, salata, çorba, et, balık ve tavuk terbiyesi için, çiğköfte, kısır, soğuk içecekler ve dolmalarda  lezzet arttırmak için kullanılmaktadır. Evde Nar ekşisi yapmak, çok pratik ve kolaydır. İçerisinde bol glikoz, katkı maddesi içermekte ve şurup gibi tadı olduğunu, Nefisso Doğal Köy Nar Ekşisi satın alarak farkına varabilirsiniz. Evde doğal nar ekşisi yapmak isterseniz evde nar ekşisi nasıl yapılır? ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır? Tüm püf noktaları ile tadı, kokusu, rengi ile tam kıvamında Nar Ekşisi Tarifi veriyoruz.


Nar Ekşisi Tarifi

Malzemeler;

  • 3 kilo nar
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Meyve sıkacağı

  1. İlk olarak narları yıkayarak ortadan birkaç parçaya bölün. İsteğe göre eldiven kullanılabilir. Narenciye ile sıkmadan önce etrafa küçük nar tanelerinin kaçmasına karşı süzgeç ya da tülbenti süzgeçten geçirerek önlem alabilirsiniz. Nar lekesi çıkması zor lekeler arasındadır, etrafı batırmadan yapmaya dikkat etmek gerekir. 
  2. Kolaylık olması açısından böldüğünüz nara kabuk kısmından vurarak tanelerini çıkarın. Nar ekşisi lezzeti bozulmadan hazırlamak istiyorsanız, narı soyduktan sonra beyaz zarları ayıklayın. Beyaz zarlar nar ekşisine acı tat verir. Nar tanelerini temiz bir kaseye alın ve soğuk sıkım meyve sıkacağının haznesine yerleştirin.
  3. Nazik bir şekilde sıkmaya başlayın. Üzüm ve nar gibi çekirdekli meyveler uzun süre sıkıldığında sıkacağın filtresine zarar verebilir. Bu yüzden ara ara filtreye yapışma durumuna karşı kontrol ederek devam edin.
  4. Sıktığınız narın suyu çıkış haznesinden, narın posası ise posa bölümünden çıkacaktır. Çıkan posayı bir tülbent yardımı ile tekrar sıkarak nar suyu içerisine ilave edebilirsiniz.
  5. Büyük bir tencereye nar suyun dökün. Fırında yapacaksanız eğer 150 derece fırına; ocakta yapacaksanız çelik tencerede orta gözde yüksek ateşte işleme başlayabilirsiniz. Isınan nar suyu kaynamaya başladıktan 3-.3.5 saat sonra üzerinde çıkan köpükleri temizleyin.
  6. Nar ekşisi taşmaz ve kabarmaz bu yüzden sık sık karıştırarak ısı dengesini bozmayın. Arada bir karıştırmak yeterli olacaktır. Nar ekşisi kabarırsa, olmuş demektir. 
  7. Koyu renk ve kıvamlı ev yapımı doğal nar ekşisi hazır. Sıcaklığı gittikten sonra cam bir kaba alarak muhafaza edebilirsiniz. Afiyet Olsun!

Nar Ekşisi Kıvamı Nasıl Olmalı?


Nar ekşisi kıvamı koyu olmalıdır. Bir fırın tepsisine nar suyunu dökün ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında karıştırarak pişirin. Buharlaşan nar suyu piştikçe yaklaşık 1 buçuk saatte kıvam alacaktır. Kullanılan narın miktarı, cinsi, fırının sıcaklığı ve tepsi büyüklüğüne göre süre değişebilir. Nar suyu fırında pişerken kıvamını görmek için ayrı bir tabağa alarak bir kaşık yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Eğer fazla akışkansa, fırından almayın bir süre daha fırında kalsın. 


Nar ekşisi yapımında küçük bir püf nokta; tatlı nar ile sos yapıldığında akışkanlık ekşi nara göre daha azdır.


Nar suyu, asit oranı yüksek olduğundan, metaller nar ekşisinin tadını değiştirir. Bu durum sağlık açısından olumsuzdur. Fırın yerine ocakta yapacaklar için çelik tencere kullanmanızı öneriyoruz. 


Nar Ekşisi Hangi Nardan Yapılır?


Nar ekşisi yaparken kullanılan nar, istenilen sonuca göre önemlidir. Tatlı nardan nar ekşisi olur mu sorusuna cevap olarak; yemeklerde istenilen lezzete göre nar seçmek gerekir. Mayhoş bir lezzet isteyenler için farklı tür narlar karıştırılarak istenilen ekşimtırak lezzet elde edilebilir.  Bu tarif ile salatalara bir çay kaşığı nar ekşisi bile yeterli olacaktır.


Nar Ekşisine Tuz Konur Mu?


Nar ekşisine tuz eklenir. Tuz eklemek nar ekşisinde mayalanmayı engellemek için püf noktadır.


Nar Ekşisi İle Nar Sosu Arasındaki Fark Nedir?


Nar sosunun içinde, nar ekşisine göre fazla, glikoz şurubu, sitrik asit, şeker ve koruyucu maddeler yer almaktadır. Nar ekşisinin için sadece ekşi nar kullanılmaktadır. Nar ekşisinin tadı ekşi iken, nar sosunun tadı nar ekşisine göre glikoz nedeniyle tatlıdır.


Nar Ekşisi Yerine Ne Kullanılabilir?


Yemek ve salatalar için nar ekşisi yerine sumak kullanılabilir. 


Nar Ekşisi Nasıl Saklanır?


Nar ekşisi, güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Serin ve loş bir ortamda isteğe göre buzdolabında nar ekşisi muhafaza edilebilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.