Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Salça Nasıl Yapılır?

02-12-2022 11:25
Salça Nasıl Yapılır?

Organik Domates Salçası 

Kışa hazırlık başladığında akla ilk gelen salça oluyor. Salça;  yazdan kalan taze ve doğal domatesler kış aylarında tüketilmesini sağlıyor. Salça yapımında lezzetli sonuç elde etmek, ham maddesi domatesin kalitesine bağlıdır. Domates salçası hangi domatesten yapılır? Saça yaparken nelere dikkat edilmelidir? Evde salça nasıl yapılır? Köy usulü domates salçası nasıl yapılır? soruların cevaplarını salça yapmak isteyenler için önemlidir. 


Organik Salça İçin Domates

Salça yapımında kullanılacak domatesin nasıl yetiştirildiği de oldukça önemlidir. Domates sıcak ve ılıman havada yetişmektedir. Ülkemizde domates Akdeniz, Ege ve Marmara’da yetişmektedir. Domates toprak konusunda seçici değildir ama suyu iyi tutan kumlu toprak idealdir.

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Gereken malzemeler;

  • 10 kg domates
  • Salamura tuz
  • Zeytinyağı

Domatesleri bol suda ovalayarak iyice yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Doğranan domatesleri mutfak robotundan geçirerek tencereye alın. Püre halindeki domatesleri koyu kıvam alıncaya kadar ağır ağır pişirin. Koyu kıvama gelen domateslerin içerisinde parça kalmadığından emin olun. İsterseniz blenderdan geçirebilirsiniz. Daha sonra içerisine yeterli miktarda salamura tuz ekleyin.

Tuz oranını ayarladıktan sonra domatesleri tepsilere dökün. Üzerine temiz ince bez ya da tülbent örterek güneşte kurumaya bırakın. Güneş altında kurutma şansınız yoksa eğer ocakta ya da fırında takip ederek bu işlemi yapabilirsiniz. Domatesler kuruduktan sonra temiz kavanozlara doldurun ve üst kısımlarına zeytinyağı ekleyin. 

Salça Yapımının Püf Noktaları

Ev lezzeti veren organik salça yapmak için mevsiminde biber ve domates kullanılmalıdır. En taze sebzeyi alarak salça yapmak, yemeklere tat, renk ve kıvam verir. Domateslerin iyice yıkandıktan sonra doğranması da hijyen açısından önemlidir. Salça yapamam ama ev salçasına da hasretim diyorsanız Gaziantep Salça Çeşitlerine göz atmalısınız.

Nefisso Salça Çeşitleri


Salçaya zeytinyağı konur mu? Salçaya neden zeytinyağı konur? 

Salçanın küflenmesini engellemenin en etkili yöntemi üzerine iki parmak miktarı zeytinyağı eklemektir. Zeytinyağı, kavanoz hava alsa bile salçayı koruyacaktır. 

Salçanın küflenmemesi için ne yapılabilir?

  • Salçanın küflenmemesi için kavanozun temiz olduğundan ve hava almadığından emin olun. 
  • Salça kavanozunu serin, kuru ve ışık görmeyen karanlık bir ortamda saklayın. 
  • Üzerine iki parmak zeytinyağı ekleyin.
  • Salça kavanozu büyükse kaya tuzu ve zeytinyağı kullanın.
  • Uzun süre tüketmeyecekseniz tereyağını eriterek salçanın üzerine ekleyin ve hava almayacak şekilde kavanozu kapatın. 
  • Cam kavanoz yerine buz kalıplarına salça koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz.

Salça Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Organik domates salçası yapmak isteyenler, salçayı kavururken tahta kaşık kullanmalıdır. Salça içerisine kekik ekleyerek salçanın bozulmasını engelleyebilirsiniz. Kavanozların kuru olmasına ve kapakların yeni olmasına özen gösterin. Kapaklarını kapatırken de hava almamasına dikkat etmelisiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.