Sağlıklı besinler arasında yer alır. Genellikle bütün
illerde üretilir. İzmir , Konya , Şanlıurfa
ve Gaziantep bölgelerinde yaygın olarak kullanılır. Dövme buğday aşure ,
yemeklerde , çorbalarda kullanılmaktadır. Dövme buğday sağlık açısından bitmek
bilmeyecek faydaları vardır. A,B,C,K ve B12 vitaminleri yanı sıra potasyum, selenyum, kalsiyum,
karbonhidrat demir ve fosfor gibi önemli mineral ve vitaminleri de bünyesinde
bulunduran bu şifalı tahıl Türk mutfağının vazgeçilmez bir besinidir.
DÖVME BUGDAYIN FAYDALARI
- Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur.
- İçerisinde bol miktarda bulunan demir ve çinko minerali sayesinde kansızlığı önler.
- İçerisinde çok az miktarda sodyumun bulunduğu için
hipertansiyon hastaları için oldukça faydalıdır.
- Kabızlığı giderir ve özellikle de ilerleyen yaşlarda ortaya
çıkabilecek perilstaltizminin hızlanmasına sağlayarak dışkının kolay atılmasına
katkı sağlar.
- Kanser türlerine yakalanma riskinin büyük bir oranda
azalmasını sağlar.
- İçerisinde bulunan vitaminler ve besinler sayesinde vücudun
genel sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Düzenli olarak tüketildiği takdirde kalp sağlığı açısından
oldukça faydalıdır. Kalp hastalıklarına yakalanma oranını azaltır.
- Tok tutma özelliği ve içerisinde bulunan bol miktarda lif
sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
- B grubu vitaminler açısından oldukça zengin olması sayesinde
alzheimer gibi birçok zihinsel hastalıklara karşı oldukça faydalıdır.
- Niasin ve çinko içeren buğday aynı zamanda içinde bulunan E vitamini sayesinde göz
sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Bir göz problemi olan katarakt riskini
büyük bir oranda azaltır.
Bizi Takip Edin