Destek
0 850 202 03 27
WhatsApp Sipariş
0537 442 49 99
Nefisso'da
Tüm Ürünler

Sumak ekşisi; Araştırmalara göre dünyanın en sağlıklı baharatları arasında sumak da vardır.

Yaz aylarında toplanır ve demetler halinde kurutulur. Sumak daha çok baharat olarak kullanılan bir bitkidir. En çok etli yemeklere yakışır.

Sumak ekşisi nasıl yapılır? Büyük bir kaba sumağı koyup üstünü kapatacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Suyu süzüp başka bir kapta bekletin, tekrar sumağın üzerine su ekleyin. Sumağın ekşi özü iyice çıkana kadar bu işlemi devam ettirin ve süzdüğünüz suları birleştirin. Suya bir miktar un ilave ederek tortusunun dibe çökmesi için bekleyin. Un dibe çöktükten sonra suyu büyük cam kavanoza alıp tülbentle hava almayacak şekilde ağzını kapatın. Birkaç gün güneşte bekletin.

Nemden uzak bir yerde cam kavanozlarda muhafaza edilmelidir.

Sumak, İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de yetişir. Sumak Türk mutfağında da en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Sumak yemekler ve salatalara ekşi bir tat vermesi sebebiyle çok sevilen bir baharattır. Farsçada kırmızı meyve ve limonlu baharat olarak bilinen sumağın sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır.

SUMAĞIN FAYDALARI:

  • Enfeksiyonel hastalıkları önler
  • Cilt koruyucu
  • Kalbi ve karaciğeri korur
  • Antikanser özelliği vardır
  • Kadın hastalıklarında faydalıdır
  • Adet düzensizliği ve tedavilerinde kullanılır
  • Detoks etkisi vardır
  • Solunum ve sindirim sorunlarını giderir
  • İdrar söktürcüdür
  • Tedavi edicidir

SUMAK SUYU HAZIRLANIŞI:

Sumaktan lezzetli mi lezzetli bir öksürük şurubu hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 bardak su
  • 1yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı sumak

Sumak suyu nasıl hazırlanır?

  1. Suyu ve balı küçük bir tencerenin içerisine koyum. Orta ateşte kaynatın.
  2. daha sonra içerisine vermiş olduğumuz ölçülerdeki sumağı katın.
  3. 10 dk karıştırdıktan sonra demlenmeye bırakın.
  4. Hava geçirmez bir kabın içerisine koyun ve depolayın.

Besin Değeri

 100 gram sumak'ta;   

  • Kalori 349 kcal
  • Karbonhidrat 36.7 g
  • Lif 0.0 g
  • Protein 12.3 g
  • Yağ 12.9 g
  • Kolesterol 0.0 mg
  • A Vitamini 0.0 IU
  • C Vitamini 0.0 mg
  • Potasyum 0.0 mg
  • Kalsiyum 0.0 mg
  • Demir 0.0 mg
Etiketler: sumak sumak eşkisi
NOHUT
Nohut, diyabeti önleyen ve kilo kaybına yardımcı olan mükemmel bir protein kaynağıdır. ...
SUSAM
Tohum olarak bulunan susam baharat olarak kullanılır. Tahinin ana maddesi susamdır....
Haberlerden Ve Fırsatlardan Hemen Haberdar Olmak İçin Abone Ol