Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

KAZAN KEBABI TARİFİ

25-08-2022 12:35
KAZAN KEBABI TARİFİ
Yerel ağızda ‘Gazen Kebabı’ da denilen yemek adından da anlaşılacağı gibi tam bir tencere kebabıdır. Benzeri bir tarif Şanlıurfa ve Diyarbakır yöresinde ‘Belikırık’ adıyla yapılır. Patlıcana enine derince kesikler atılır ve kıymalı harç bu aralıklara doldurulur. Görünüş olarak patlıcanlar beli kırık bir şekil alır.
 

KAÇ KİŞİLİK

5-6
 

 Kazan Kebabı için Malzemeler

1⁄2 kg topak patlıcan (15-16 adet)
400 g az yağlı ince kıyma
500 g domates
2 adet kuru soğan
1 adet küçük yeşilbiber
1 adet küçük kırmızıbiber
1 yemek kaşığı Domates Salçası
1⁄2 yemek kaşığı Biber Salçası
1 yemek kaşığı Sadeyağve Tereyağı
2 tatlı kaşığı tuz
1⁄2 tatlı kaşığı Karabiber

Üstü için:
 
1 bardak süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz

 Kazan Kebabı Nasıl Yapılır

Bir soğan ve bir domatesi soyun ve çok ince doğrayın. Yeşilbiberi de ince kıyın. Hepsini bir tepside kıyma ile karıştırın, 1⁄2 tatlı kaşığı tuz ve karabiberi katıp iyice yoğurun.

Patlıcanları alacalı veya bütün olarak soyun. Bıçakla ortadan biraz alt kısmına doğru ve ters yönde ortadan tepe kısmına doğru bir yerden karşılıklı enine derinlemesine iki kesik yapın. İsterseniz patlıcanın altından sap kısmına doğru patlıcanın yarısına gelecek şekilde artı şeklinde dörde de kesik atabilirsiniz.

Patlıcanı keserek oluşturduğunuz aralıklara sığdığı kadar kıyma harcından koyarak düzgün olarak sıkıştırın. Bütün harcı böylece patlıcanlara bölüştürün.

Tencerenin tabanına biberleri ve kalan soğanı halka şeklinde doğrayıp dizin.
Üstüne hazırladığınız kıyma harçlı patlıcanları düzgün bir şekilde dizin. Domateslerin kabuklarını soyarak irice doğrayın ve patlıcanların üstüne dağıtın. Domates ve biber salçalarını iki bardak sıcak su içinde eritin, kalan tuz ve sadeyağ ile karıştırın. Patlıcanların üstüne dökün. Üstüne çift kapak, yani önce dolma kabağı sonra tencere kapağı kapatın. Fazla harlı olmayan ateşte patlıcanlar yumuşayıncaya ve suyunu çekinceye kadar pişirin.
Üstü için sarımsağı tuz ile havanda dövün. Yoğurdu dövülmüş sarımsak ile karıştırın. Biraz su veya süt ile inceltin. Tabaklara servis yaparken istenilen miktarda yoğurt koyun.

 Kazan Kebabı için Servis Önerisi

Servis yapılırken tabaklara el ile parçalanan pide ekmek konur. Kazan kebabı pidenin üstüne yerleştirilir. Birkaç kaşık yemeğin suyu dökülür ve sarımsaklı yoğurt ilave edilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.