Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Gaziantep Antep Fıstığı Hakkında

17-08-2022 17:12
Gaziantep Antep Fıstığı Hakkında
Antep fıstığının anavatanı, Türkmenistan, İran ve Türkiye’dir. Dünya sıralamasında Türkiye Antep fıstığı üretiminde 3. Sıradadır. En çok Antep fıstığı üreten ülkeler ABD, Türkiye ve İran’dır. Türkiye’de Antep fıstığı üretimi en fazla Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Gaziantep diyebiliriz. Antep fıstığı üretimi en fazla Şanlıurfa’da üretiliyor olsa da pazarlama ve ihracat en fazla Gaziantep’te olmaktadır.

Antep fıstığının toplama vakti geldiği zaman, dış kabuk yumuşayarak kolayca iç kabuktan ayrılmaktadır. Erken toplandığı zaman içi yeşil boz fıstık halindedir. Toplanırken cumbaların elle koparılması gerekir, cumbayı koparmadan tek tek fıstıkları koparmak doğru değildir. Ayıklanıp sergi yerlerine götürülmektedir.

Antep fıstığının toplanıp muhafaza için ambara gidinceye kadar taneleme, kurutma ve ayıklama işlemlerine sergi yeri işlemleri denir. Antep fıstığı kuruduktan sonra jüt çuvallarda depolarda muhafaza edilir. Depolarda saklandığı sürece sıcaklık ve nem oranlarına dikkat edilmelidir. Serin, kuru ve havalanabilir yerlerde depolanmalıdır.

Dış kırmızı kabuğun iç kabuktan ayrılması olayına kavlatma denir. Kırmızı kabuk su veya buharla yumuşatılıp devlipteki kavlatma makinalarında kavlatılır.

Antep fıstığının en yaygın ve en sevilen kullanılan biçimi kavurma tuzlu fıstık halidir. Antep fıstığını kavurmak için fıstıkların kavlak ve çıtlak olması gerekmektedir. Fırınlarda belirli sıcaklık derecesinde ve belirli tuz oranıyla karıştıralarak elde edilir.

Tuzlu fıstık kuruyemiş çeşidi olarak tüketilir.

Besin Değeri 100 gramda *

Kalori 560 kcal 

Karbonhidrat 27.2 g

Lif 10.6 g

Protein 20.2 g 

Yağ 45.3 g

Kolesterol 0.0 mg 

A Vitamini 516.0 IU 

C Vitamini 5.6 mg

Potasyum 1025.0 mg

Kalsiyum 105.0 mg

Demir 3.9 mg

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.